2010. március 3.

Az adott szó hatalma

Talán egy évtizede már annak, hogy az alábbi történetet olvastam:
"Élt Firenzében egy lovag, aki durvaságáról és kegyetlenségéről volt híres. Ez az ember azután Gottfried de Bouillon oldalán a Szentföldre indult kereszteslovagként.
Amikor a hadvezér után a legelső lovagként, először ért a Szent Város, Jeruzsálem várfalára, jutalmul azt kapta, hogy a szent sír lángjánál legelőbb ő gyújthatja meg gyertyáját. Ezután könnyelműen, tréfálkozás közben, társai előtt ígéretet tett, hogy ezt a lángot kioltatlanul viszi szülőföldjére.
A lovag adott szava kötelez. Elindult haza a lánggal. Útközben nevették, bántották, sajnálták. Útközben oda lett egészsége, vele együtt minden gőgje és durvasága. De ő mindent eltűrt, elviselt, csakhogy megtarthassa adott szavát, és megóvja azt a lángot.
Lassan, de hazaért Firenzébe. De haza már nem az ember érkezett meg, aki egykor elindult onnan. Fogadalma megváltoztatta őt, aki a saját életénél fontosabbnak tartotta "küldetését", és adott szavát."
Számomra ez a történet - többek között - az adott szó hatalmáról is szól. Sokszor látom és tapasztalom, hogy emberek milyen könnyen, milyen gond nélkül mondják az ellenkezőjét annak, ami mellett egykor oly erősen érveltek. Ma már az adott szó nem kötelez semmire, inkább érdekeik mentén hoznak döntéseket az emberek. Az érdekek pedig hol ezt, hol pedig azt diktálják. S miközben az emberek - titkon - vágynak hősökké lenni, addig olyan szavak, mint a kitartás, a hűség, a kimondott szavainkhoz való ragaszkodás már nem szerepel személyes szótárainkban. Másfajta hősiességre vágyunk, mert a hétköznapi hősiességhez nem fűlik a fogunk.
És így van ez a keresztyénekkel is. Istennek adott ígéretünket, hogy rábízzuk az életünket, és Őt fogjuk szolgálni mindig és minden helyzetben, milyen könnyen "passzoljuk le" valami pillanatig tartó előnyért. Pedig ha valami, akkor az Istennek tett fogadalom kötelez! Az Istennek tett fogadalomnak élet átformáló ereje van. Éppen úgy, ahogyan a megtagadott küldetésnek, az Istennek tett ígéreteink megszegésének is.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönjük a kedves írásodat!
Eligazított minket egy szakmai dilemmában.

üdv:Tony